Glas, trä och skärmtegel utgör grundstenarna för Sjustjärnans fasader

Sjustjarnan

KONTAKT

                

Publiceringsdato

07/03/2024
                
Ladda ner vår fasadbroschyr
Fasadbroscyr
Foto: Werner Nystrand

Malmö har fått ett nytt landmärke i form av kontorshuset Sjustjärnan. Med sina 36 500 kvadratmeter är fastigheten inte bara stor, utan även banbrytande när det kommer till sin design och sitt tydliga hållbarhetsfokus. Till projektet har vi på Komproment levererat skärmtegel, som i kombination med stora glaspartier och eleganta trädetaljer skapar dynamiska fasader som speglar områdets industriella historia.

År 2017 utlyste E.ON en tävling för att hitta en fastighetsutvecklare som kunde bygga deras nya nordiska huvudkontor. Flytten skulle resultera i att tre olika avdelningar i Malmö samlades under samma tak, vilket ledde till mottot ”One Team, One House”.

Kanozi Arkitekter anlitades av fastighetsutvecklaren Castellum, som efter en lång tävlingsprocess stod kvar som vinnare. Resultatet blev Sjustjärnan, ett 150 meter långt hus klätt i en mix av glas, trä – och skärmtegel från Komproment.
Foto: Bert Leandersson
Visualisering: Adore Adore

Skärmtegel knyter samman öst och väst

Sjustjärnan består av två huskroppar med fyra trapphus och en huvudentré i form av ett atrium, samt en passage som skapar en brytning i fasaden där allmänheten på dagtid kan passera.

Fasadens utformning har varit en konceptuell resa för att undvika monotoni och samtidigt bevara både estetik och funktionalitet.

- Vi visste att vi behövde maximera dagsljuset och därmed använda oss av större fönsterytor. Därför har byggnaden en dubbelskalsfasad med glas, som tar in mycket ljus utan att ta in mycket värme. Det är energieffektivt och gav oss även möjlighet att ha trä på insidan av glaset, som skapar en varmare atmosfär, berättar Daniel Hohenthal, arkitekt på Kanozi, och fortsätter:

- Även om vi ville undvika monotoni ville vi samtidigt stärka känslan av att det är ett hus för ett samlat team. Därför har vi blandat skärmtegel och glas. Den västra delen bygger mycket på glas med inslag av trä, som sedan kombineras med skärmtegel längre upp på fasaden. Som kontrast till det har vi valt att låta skärmtegel dominera den östra huskroppen, där materialet går hela vägen ner till gatunivån.

Fasaduttrycket har även en koppling till den interiöra utformningen.

- Hela kontoret är aktivitetsbaserat och uppdelat i zoner. På den östra sidan har vi samlat de mer lugna arbetsplatserna och där använder vi ett mer traditionellt fasaduttryck på utsidan, medan vi har uppglasade partier där arbetsmiljön kräver mer dagsljus, mer kreativitet och innovation. Vi har också rundade former i fasaden, som släpper in dagsljuset ännu längre in i byggnaden, förklarar Daniel Hohenthal.

Gediget material med koppling till det industriella

Även på toppen av byggnaden kan man hitta dessa rundade former. Daniel Hohenthal berättar:

- Huset är en ganska stor kloss och därför ville vi göra ett artikulerat och lekfullt taklandskap. De runda formerna hittas även där och passar bra ihop med skärmteglet. Tack vare skärmteglets flexibilitet kunde vi leka lite med olika sättningar. Vi har skärmtegel som monterats på plan vägg men vi har även haft möjlighet att använda dem i mer böjda former. Komproment kom även ut och gjorde en mockup åt oss, som visade att deras produkt passade bra – och resultatet är superfint.

Det finns även en annan anledning till att skärmtegel var ett bra val för Sjustjärnan. Med sitt attraktiva läge i Nyhamnen ville arkitekterna hitta en koppling till den mer grova hamnkaraktären som märks av i området. Den kopplingen skapades med hjälp av skärmtegel, menar Daniel Hohenthal och tillägger:

- Skärmteglet är ganska rejält och själva stenen har den tunga och gedigna känslan som vi var ute efter. Vi är väldigt nöjda med produkten, det är ett intressant och bra material att arbeta med.

Foto: Felix Gerlach
Foto: Werner Nystrand

BREEAM och WELL ställer krav på ett genomgående hållbarhetsfokus

Kraven från E.ON var att fastigheten skulle rymma upp till 1700 av deras personal och att de ville sitta på så få plan som möjligt. Dessutom ville man bygga ett hus som låg i linje med deras, Malmö stads och Castellums hållbarhetsagenda.

- Under hela processen har energieffektivitet, estetik och välbefinnande varit några starka ledord för projektet. Tidigt tittade vi på hur man kunde optimera stommen, fasaden och fasadsystemet för att se till att det både är estetiskt, energiriktigt och samtidigt möter kraven för till exempel BREEAM, berättar Anna Björklund, Chef Affärsutveckling för Region Öresund på Castellum.

Sjustjärnan har certifierats med BREEAM Outstanding. Dessutom har det certifierats enligt WELL Platinum, en certifiering som handlar om människans välbefinnande på arbetet.

- Det är väldigt inspirerande och roligt som arkitekt att jobba med höga ambitioner och bra system som kan hjälpa oss att kommunicera om sådant som ibland känns otydligt, nästan omätbart. Människors välbefinnande är just en sådan aspekt, det är en mjuk fråga. Då är WELL-certifieringen bra att förhålla sig till, den hjälper till att fånga upp dessa viktiga aspekter, säger Daniel Hohenthal.

En arbetsmiljö som främjar välbefinnandet

Vid Sjustjärnan möter man WELL-kraven genom att man till exempel har kanaliserat alla trapphus och byggt ett öppet atrium i mitten av fastigheten, som skapar en naturlig mötesplats. Här hittas en stor skulptural trappa som har utformats för att främja trappgående istället för hissanvändning. Det handlar också om att personalen ska ha tillgång till bra utemiljöer, vilket de får i form av både en takterrass och en bra gestaltad gatunivå. Enligt Daniel Hohenthal är det dock atriumet som är husets ryggrad, med rörelse både in och ut.

Det var också viktigt att jobba med hur huset och bottenvåningen möter gatan, så att det inte blir en stängd bottenvåning. Istället har restauranger, externa kontorslokaler och gym placerats strategiskt längs gatan för att skapa liv längs bottenvåningen.

- Samtidigt visste vi att norrsidan skulle bli ganska lång och sluten, men vi ville inte att det skulle kännas som en baksida. Därför valde vi ett lite ljusare skärmtegel så att det även i ögonhöjd känns ljust, levande och tryggt att befinna sig runt byggnaden. Tillsammans med Castellum och tillverkaren i Italien har vi varit med och tagit fram just den här stenen och kulören, det var ett mycket bra sätt för oss att hitta rätt för vårt projekt, förklarar Daniel Hohenthal.

Foto: Werner Nystrand

Komproment – en bra samarbetspartner

Skanska var ansvariga för byggnationen, inklusive projektering. Behar Abdulah, projektchef på Skanska, berättar:

- Att arbeta med skärmtegel var väldigt trevligt. Materialet har lång livslängd, vilket är bra. Jag tycker även att skärmtegel visar sitt rätta jag på stora projekt som detta. Det finns liv i ytan, särskilt detta U-formade skärmteglet. Det läggs omlott och skapar en elegant struktur som syns även på långt håll. På kort håll ser man samtidigt liv inom varje sten. Det finns små variationer i tegelstenen som skapar en bra känsla för helheten. Det i kombination med väl utfört hantverk av Stenentreprenader resulterade i en fantastiskt fin och modern byggnad som har rätt förutsättningar för att stå kvar länge.

Han fortsätter:

- För oss har Komproment varit en bra medpart. De bidrog med sin kompetens redan under projekteringen och gav oss råd gällande rörelser, laster, bakomliggande material och annat viktigt vi skulle veta. De har verkligen gjort vad de har kunnat för processen skulle bli smidig för oss.

Utöver E.ON har andra hyresgäster också flyttat in i kontorshuset. En av dessa hyresgäster är ägarna själva, Castellum. Anna Björklund avslutar:

- Vi är verkligen nöjda med det imponerande huset och ser det som ett vackert tillskott till området. Resultatet återspeglar ett starkt engagemang från alla involverade parter, som hela tiden har strävat efter våra gemensamma mål. För oss är det en förmån att vi nu får arbeta i och njuta av den här byggnaden varje dag.

Foto: Felix Gerlach
Information om Sjustjärnan
                
Projektets namn: Sjustjärnan
Beställare: E.ON
Fastighetsägare: Castellum
Arkitekt: Kanozi Arkitekter
Produkter: Skärmtegel Nordic
Färdigställt: 2023

Ett brett utbud av fasader

Se vårt färgglada sortiment.
Ladda ner vår fasadbroschyr här.


FASADBROSCHYR

Vill du ha nyheter direkt i din inkorg?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket mer.

ANMÄL DIG HÄR

Relaterade inlägg

Fasadsystem kombinerar historiskt arv och modern design i det nybyggda Klaverhuset i Köpenhamns nordvästra kvarter
I hjärtat av Köpenhamns trendiga nordvästra del, vid den gamla pianofabriken, hittar du Klaverhuset på Brofogedvej. Klaverhuset består av totalt…
Læs mere
Skärmtegel från Komproment stärker stoltheten i Lindome
Under 60- och 70-talet utvecklades Lindome markant. Ett av områdena som byggdes under den här perioden var Förbos centrumområde med…
Læs mere
Vikten av kunskap och ett långsiktigt perspektiv när Sveriges byggnadsbestånd uppgraderas
50 år efter miljonprogrammet står många av programmets bostadsområden idag inför behovet av omfattande renoveringar. Energiineffektivitet och fuktproblem präglar ett…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram