Kildegården i Roskilde omtolkar användningen av tegelfasader

Kildegården i Roskilde

KONTAKT

                

Publiceringsdato

16/01/2024
                
Hent vores facadebrochure
Fasadbroschyr

Kildegården i Roskilde är en byggnad som skapar en förbindelse mellan Kunstens Hus och den tidigare Roskilde-kasernen. Byggnaden ritades av Danielsen Architecture för Roskilde kommun och består av 35 bostäder fördelade på fem förskjutna radhus. Byggnaden är inspirerad av den klassiska stadsmiljön kring den tidigare kasernen, och presenterar den i en modern tolkning med skärmtegel för både tak och fasader.

Kildegården ligger cirka 700 meter från Roskildes historiska centrum. Det är ett område med lite blandad bebyggelse och det gamla kasernområdet är byggt av rött tegel samtidigt som det finns en lite nyare byggnad som också är i rött tegel och har ett sadeltak.

– Vi ägnade en del tid åt att titta på många av de historiska byggnaderna, som inte har samma formspråk som vi använder idag. Vårt mål var att skapa något som försöker skapa en ny berättelse, men i samma kontext, berättar Lise M. Bækgaard, som är associerad partner och designchef hos Danielsen Architecture.

Skärmtegel förbinder nutid och dåtid

– Vi valde naturligtvis fortfarande ett sadeltak eftersom det var en tradition. Men vi ville göra det på ett modernt sätt, och därför valde vi att använda skärmtegel, berättar Lise M. Bækgaard.

För att ge Kildegården både ett modernt och klassiskt utseende valde arkitekterna skärmteglet URBAN med färgen Christianshavn från Komproment. Det materialet valdes eftersom det nästan kunde omsluta byggnaden.

– Vi kunde klä in byggnaden i ett fasadmaterial som nästan omsluter huset och gör det till en enhet. Det är en elegant, modern tolkning av det gamla, säger Lise M. Bækgaard.

– Färgen kunde inte vara något annat än röd och vi valde Christianshavn eftersom den röda färgen är så stark och bara har en antydan till svarta fläckar. Vi uppskattar också att teglet har en handslagen känsla, eftersom det har mycket struktur och en mycket grov yta, förklarar Lise M. Bækgaard.

"Vi kunde klä in byggnaden i ett fasadmaterial som nästan omsluter huset och gör det till en enhet. Det är en elegant, modern tolkning av det gamla"

Lise M. Bækgaard
Associerad partner och designchef hos Danielsen Architecture

Samma tegel – olika profiler

Byggnaden framstår visserligen som en helhet, men olika tegelprofiler har använts på Kildegårdens fasad och tak för att uppnå de önskade estetiska och funktionella egenskaperna.

– U-profilen används på fasaden eftersom den ligger i ett slags lager-på-lager. Det ger fina skuggeffekter på den röda fasaden och skapar relief i fasaden, säger Lise Bækgaard.

– På taket används en L-profil, och det beror helt enkelt på att den har en annan lutning. Det finns inget behov av skugga på taket, men det är viktigt att vattnet kan rinna av, förklarar Lise Bækgaard.

Resultatet är en elegant och enkel fasad som bryts upp av fönster med aluminiumramar som avslutar skärmteglet på ett fint sätt. Dessutom har fönstren en del sidopaneler av trä som ger en värme och struktur som kompletterar skärmteglet.

Långlivat skärmtegel

Skärmteglet URBAN är inte bara en vacker lösning för Kildegården. Det är också en motståndskraftig produkt som kräver minimalt underhåll, vilket gör teglet idealiskt för långlivade fasader och tak. Dessutom är teglet återanvändningsbart eftersom det enkelt kan bytas ut utan användning av murbruk.


Fasad och träd skapar en enhet

Idag framstår både utomhusområdet och byggnaden som en helhet eftersom arkitekten också ansvarade för grönområdet mellan Kildegården och den nedlagda kasernen.

– Vi skapade ett fint, grönt parkrum mellan kasernen och bostadsprojektet i Kildegården. Ett område som verkligen tillför mycket till den röda färgen och skapar en fin kontrast med de stora gröna träden mot den röda fasaden, säger Lise M. Bækgaard.

De första hyresgästerna flyttade in i byggnaden under våren 2023 och njuter nu av de vackra omgivningarna och det centrala läget.

URBAN U Christianshavn
Skärmteglet URBAN kan användas både på tak och fasader. Vårt skärmtegel tillverkas av helt ren lera, är mycket robust och kräver inget underhåll. Systemet kan återanvändas.

URBAN U Christianshavn är ett vackert tegelrött skärmtegel med ett stänk av svart färgspel.
Läs mer om URBAN U Christianshavn
URBAN L Christianshavn
Skärmteglet URBAN kan användas både på tak och fasader. Vårt skärmtegel tillverkas av helt ren lera, är mycket robust och kräver inget underhåll. Systemet kan återanvändas.

URBAN L Christianshavn är ett vackert tegelrött skärmtegel med ett stänk av svart färgspel.
Läs mer om URBAN L Christianshavn
Fakta om Kildegården, Roskilde
                
Byggherre: Roskilde Kommun
Arkitekt: Danielsen Architecture
Produkter:
Fasad: URBAN U Christianshavn
Tag: URBAN L Christianshavn
Uppförd: 2023

Ett brett utbud av fasader

Se vårt färgglada sortiment.
Ladda ner vår fasadbroschyr här.


FASADBROSCHYR

Vill du ha nyheter direkt i din inkorg?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket mer.

ANMÄL DIG HÄR

Relaterade inlägg

Totallösning med fasadtegel ger ett levande uttryck och bra inomhusklimat efter renovering av 184 bostäder
Bostadsrättsavdelningen Vognmandsparken i Roskilde har genomgått en omfattande renovering, och vår totallösning för fasaden har tillfört ett hälsosamt inomhusklimat och…
Læs mere
Kvarteret Futura tar med sig skärmtegel in i framtidens nya byggkoncept
Lindholmen var ursprungligen ett varvs- och industriområde i Göteborg, men idag domineras området av företag, kontor samt utbildnings- och forskningsinstitutioner.…
Læs mere
Kildegården i Roskilde omtolkar användningen av tegelfasader
Kildegården i Roskilde är en byggnad som skapar en förbindelse mellan Kunstens Hus och den tidigare Roskilde-kasernen. Byggnaden ritades av…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram