Moderna studentbostäder där trä och skärmtegel får arkitektur och natur att samspela

Studentbostäder Aquila, Bild: Arkitema

KONTAKTA

                

Publiceringsdatum

25/02/2025
                
Ladda ner vår fasadbroschyr
Fasadbroschyr
Bild: Arkitema

Aquila i Uppsala är ett unikt och nytänkande projekt som kombinerar arkitektur och social gemenskap. Här har Akademiska Hus skapat en dynamisk boendemiljö för cirka 350 studenter och forskare, fördelade på 170 lägenheter. Projektet kombinerar estetik och funktion med en tydlig koppling till naturen – en koppling som vårt skärmtegel bidrar till.

Aquila är en 13 000 kvadratmeter stor byggnad, som kan ses som ett halvt kvarter. Byggnaden, som rymmer 170 lägenheter, är utformad som ett U runt en gemensam innergård och består av en högdel om 12 våningar och en lägre volym om sex våningar. Det är Akademiska Hus som äger och förvaltar byggnaden. V-Dala nation blockförhyr samtliga lägenheter och hyr i sin tur ut dem till studenter och forskare.

De nya bostäderna i Aquila stärker såväl Uppsalas attraktivitet som studentstad som Uppsala universitets och SLU:s konkurrenskraft. Dessutom bidrar student- och forskarbostäder till att campus blir en mer levande plats under fler timmar på dygnet.

Arkitekturen är inspirerad av omgivningarna i Rosendal, där höga tallar och naturens material har satt sin prägel. Fasaden har därför en tydlig skiktning med trä som dominerande material, samt en bottenvåning som markerats med skärmtegel från Komproment i två olika nyanser – en ljus och en mörk – som förstärker byggnadens identitet och knyter an till stadens dynamik.

Studentbostader Aquila, Bild: Arkitema
Bild: Arkitema

Skärmtegel kopplar naturen till staden

Gestaltningen av Aquila tar avstamp i områdets ambition att skapa en varierad bebyggelse präglad av trä. De stora träfasaderna är utformade för att harmoniera med de omgivande höga träden och Talltorget. Genom att använda fjällpanel i stor skala ges fasaderna en känsla av trästammar och bark, vilket skapar en tydlig och karaktäristisk fond i trä mot torget.

- Fasaderna har utformats med en fjällstruktur i huvudsakligen trä. Fasaderna har olika nyanser och en detaljering för att skapa en upplevelserik fond mot Talltorget. På gårdssidan har entréterrassen och loftgångarna en bärande konstruktion också klädd i trä, där utstickande balkonger med ett grafiskt vävmönster adderar lekfullhet och variation, säger Håkan Sandhagen, arkitekturchef på Akademiska Hus, och fortsätter:

- I bottenvåningen sitter skärmtegel i olika nyanser för att skapa variation. Skärmteglen är monterade i en fjällstruktur likt träfasaden för att få helheten att hänga ihop. Skärmteglet bidrar dessutom med en robust och tålig urban karaktär för bottenvåningen.

Studentbostader Aquila, Bild: Arkitema
Bild: Arkitema

Vackert skärmtegel med mycket liv

För att skapa en levande stadsbild har träpanelen på fasaden fått olika nyanser, från ljusa till mörkare toner. Detta bryter ner byggnadens skala och ger ett mjukt och mänskligt uttryck, som kontrasterar till skärmteglets gedigna karaktär.

Även invändigt speglas materialens naturlighet i trapphusens och entréhallarnas trädetaljer, samt i köksinredning och golv i lägenheterna. Resultaten är en sammanhängande designupplevelse där insidan och utsidan smälter samman.

- Områdets högsta hus markeras med en mörk träfasad med ljus inramning från fasaden intill. Även kontakten med gården och förlängningen av lägenheterna ut mot den gemensamma balkongen är bärande i strukturen – och främjar möten och gemenskap. Gården i sig är också öppen och välkomnande, och erbjuder olika rum för möten och aktivitet, förklarar Håkan Sandhagen.

Arkitektur som främjar gemenskap – vilket minskar klimatavtrycket

Aquila är byggt enligt Akademiska Hus studentbostadskoncept, vilket innebär att byggnaden innehåller en mängd olika typer av lägenheter – allt från klassiska ettor med eget kök till större lägenheter där upp till sex personer delar på gemensamma ytor som badrum, kök och vardagsrum.

- Vi vill att Aquila ska vara mer än bara ett boende. Det ska vara en plats som underlättar studietiden, stärker gemenskapen och skapar möjligheter för varje individ att hitta en bostad som passar just deras livssituation, förklarar Linda Teng, konceptansvarig för student- och forskarbostäder på Akademiska Hus, och fortsätter:

- Samtidigt ser vi många fördelar med att dela boende. Det främjar social gemenskap och motverkar den känsla av ensamhet som många studenter upplever när de flyttar till en ny stad. I de delade bostäderna får man mer levnadsyta totalt sett än om man hyr en vanlig etta på 21 kvadratmeter. De delade bostäderna är också positiva ur ett hållbarhetsperspektiv genom att funktioner och ytor kan samutnyttjas. Jämförelsevis kan vi minska klimatavtryck med 25 procent i en delad bostad för fyra personer än fyra vanliga ettor, säger Linda Teng.

Studentbostader Aquila, Bild: Arkitema
Bild: Arkitema

Ventilerade fasader – som är enkla att montera

Per Jansson från Valbo Fasad har varit med och monterat skärmteglet.

- För vår del är det ganska lätt att montera, både aluminiumprofiler och fasadbeklädnad. Detta är en ventilerad lösning, vilket många efterfrågas idag. Så vi tror verkligen på detta, säger Per Jansson och fortsätter:

- Grabbarna har gillat att arbeta med det och det har funkat väldigt bra. Det är första gången de har monterat skärmtegel och de var positiva. Just i mur- och putsbranschen är man beroende av vädret, men det behöver man inte bekymra sig för med skärmtegel. Så vi har bara positivt att säga om montaget, det var ett bra och lätt system att jobba med, och även leveransen har fungerat precis som den ska.

Byggnationen av Aquila påbörjades i september 2022 och slutfördes under hösten 2024. V-Dala tar över byggnaden i december 2024 och inflyttningen av studenter och forskare sker successivt därefter.

- Aquila har ett fantastiskt läge i hjärtat av Rosendal. Byggnaden gör att miljöerna för utbildning och forskning vid Ångström och BMC knyts samman med handel, service och andra bostäder som just nu utvecklas i området. Aquilas placering ger också närhet till rekreationsområden och kommunikationsstråk. Med Aquila i Rosendal bygger vi ihop campus med staden, avslutar Linda Teng.

Aquila i Uppsala, Google Streetview
Arena 600L Concrete Grey
Arena 600L Concrete Grey är ett mellangrått skärmtegel med ett fint färgspel i skiftande matta och blanka grå nyanser och en strängskuren yta som ger teglet ett naturligt rustikt uttryck.
Läs mer om Arena 600 Concrete Grey
Arean 600L Peat Black
Arena 600L Peat Black är ett matt svartbrunt skärmtegel med en strängskuren yta som ger teglet ett naturligt rustikt uttryck.

Läs mer om Arena 600L Peat Black
Information om Aquila
                
Projektets namn: Aquila student- och forskarbostäder
Arkitekt: Arkitema
Beställare: Akademiska Hus
Produkt: Tegel från Arena 500U-serien
Färdigställt: 2024

Ett brett utbud av fasader

Se vårt färgglada sortiment.
Ladda ner vår fasadbroschyr här.


FASADBROSCHYR

Vill du ha nyheter direkt i din inkorg?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket mer.

ANMÄL DIG HÄR

Relaterade inlägg

Vikten av kunskap och ett långsiktigt perspektiv när Sveriges byggnadsbestånd uppgraderas
50 år efter miljonprogrammet står många av programmets bostadsområden idag inför behovet av omfattande renoveringar. Energiineffektivitet och fuktproblem präglar ett…
Læs mere
Skärmtegel vann materialkamp vid fasadrenovering i Tranemo
När bostadsområdet Lövängen i Tranemo skulle renoveras på grund av fuktproblem i fasaderna, fick bsv arkitekter & ingenjörer AB i…
Læs mere
Renovering av föråldrade bostadshus kombinerar byggnadstekniska krav med ett modernt uttryck i linje med historien
Fastigheten E/F Islandshus på Islands Brygge är en slående byggnad och i många år stod den ut som en trist…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram