I Enköping har Westerlundska gymnasiet länge varit en central institution, som har fått sitt namn efter stadens historiske läkare, doktor Westerlund, känd för sina oortodoxa idéer och den läkande doften från blomman som också bär hans namn. Nu får gymnasiet nytt liv genom byggandet av en modern skolbyggnad, ritad av
White Arkitekter.
Enköpings kommun har, för att minska CO₂-avtrycket, valt att bygga Westerlundska gymnasiet med en bärande stomme av limträ och massivträ. Skyddsrum och sprinklercentral i källaren samt grundläggningsplintarna är de enda byggnadsdelarna av betong. Eftersom byggnadsstommen är helt i trä blir byggnaden dessutom väsentligt lättare än en konventionell byggnad i stål och betong vilket minskar pålning och storleken på grundplintarna.
Skolan har noggrant utformats för att uppfylla både nutida och framtida utbildningsbehov och med en kapacitet på 1600 elever och möjligheten att expandera till att rymma upp till 2000 elever, har flexibilitet och visuell uppdelning varit en nyckelaspekt för att skapa trivsamma lokaler.
- För att minska den visuella och funktionella storleken på skolan har byggnaden delats upp i tre volymer. Den första volymen fungerar som en gemensam del, med entréhall, reception, bibliotek och andra gemensamma ytor som skapar en livlig och central mötesplats. Från denna volym kan man se ut till de andra två byggnadskropparna som omsluter gröna innergårdar. Dessa två volymer är uppdelade på tre plan och rymmer de olika utbildningsområdena. Sedan har vi knutit ihop byggnaden med hjälp av vackra fasader i skärmtegel, berättar Hans Forsmark, arkitekt på White Arkitekter.