De ursprungliga flerbostadshusen i Tranemo hade enstegstätade putsfasader, loftgångar och spröjsade fönster. Fasaderna var putsade i vitt, rosa och aprikos – men på grund av enstegstätningen fanns ingen dränerande spalt som kunde hantera fukten.
Detta blev startskottet för renoveringsuppdraget – där
skärmtegel från Komproment till slut valdes som nytt fasadmaterial.
För att hitta rätt fasadmaterial för projektet jämförde arkitekterna på
bsv arkitekter & ingenjörer AB sex olika material genom att analysera fyra parametrar.
- När vi fick uppdraget påbörjade vi en utredning där vi tittade på olika fasadmaterial. Vi tittade på puts, tegel, träpanel, fibercementskivor, natursten och skärmtegel. Dessa jämfördes utefter fyra parametrar: funktion, gestaltning, kostnad och miljöpåverkan ur ett LCA-perspektiv. Vi sammanställde allt i en tabell som visade oss vilka material som kunde rekommenderas, berättar Mikael Rigert, kvalitets- och hållbarhetschef samt projekt- och byggledare på bsv arkitekter & ingenjörer AB.
Först såg man på funktion, vilket Mikael Rigert menar är det absolut viktigaste.
- På funktionsdelen tittade vi på hur materialen klarade kraven på energi, brand, ljud, fukt och livslängd. För oss är funktionen det absolut viktigaste för ett klimatskal. Det kan se hur snyggt ut som helst utan att för den sakens skull uppfylla kraven på vad ett klimatskal måste klara av – och då är det ingen poäng att gå vidare. Man måste titta på helhetsbilden.
Därefter tittade man på gestaltningen, huruvida materialet är tidsenligt, robust, variationsrikt och om den inger ett bearbetat uttryck. Slutligen tittade man på fasadmaterialens kostnader och miljöaspekter.
- Slutsatsen blev att vi rekommenderade skärmtegel. Främst för att materialet uppfyller alla funktionella krav. Det är dessutom ett oorganiskt material som är enkelt att hantera vid tilläggsisolering, vilket beställaren ville göra i samband med fasadrenoveringen. Även gestaltningsmässigt fungerar skärmtegel bra, då det ger bostäderna ett exklusivt och attraktivt uttryck och samtidigt passar väl in i resterande omgivning. När vi viktade in skärmteglets låga underhållskostnader kunde vi också se en kostnadseffektivitet och hållbarhet på längre sikt, vilket vi presenterade för kunden, berättar Mikael Rigert och fortsätter:
- Denna förstudie presenterades för kunden på ett sätt som gjorde att de köpte våra argument direkt. De förstod vår förstudie eftersom vi hade tagit med varje detalj och satt in det i en större kontext. Som arkitekt och ingenjör handlar det om att pedagogiskt förklara materialvalen.