Skifferfasad i fokus när Södra Hemlingby kommer till liv

KONTAKT

Kontor
+46 730984294
info@komproment.se

                

Publiceringsdatum

01/12/2023
                
Ladda ner våra broschyrer
Fasadbroschyr
Skifferbroschyr

Södra Hemlingby är en helt ny stadsdel i Gävle och omfattar cirka 500 bostäder. Här bygger Gavlegårdarna 132 lägenheter som byggs med trästomme och skiffer som fasadmaterial. White Arkitekter har ritat projektet och redan tidigt stod det klart att husen skulle ha fokus på en hög miljöprofil, samtidigt som bostäderna skulle kännas högkvalitativa, robusta och estetiskt tilltalande. Därför valde man skiffer från Komproment till fasaderna.

Gavlegårdarna är Gävles kommunägda fastighetsbolag. På området Södra Hemlingby har de ansvarat för att bygga 132 hyreslägenheter i varierande storlekar, fördelat på sex huskroppar. Som arkitekter fick White Arkitekter uppdraget att ta projektet från första skiss till färdig bygghandling.

Redan tidigt i projektet hade White flera hållbarhetsaspekter att ta hänsyn till. Därför valde man att bygga stommen i KL-trä och använda skiffer till fasaderna.

- Att göra ett projekt i KL-trä var ett mål från Gavlegårdarnas sida. De hade en hög miljöprofil och ville fokusera på att minska CO2-belastningen genom att använda trä. Vi ville också skapa ett projekt som inkluderade andra klimatsmarta material och då kom skiffer in som en möjlighet. Enligt oss är skiffer och trä bland de mest hållbara materialen för fasader, men skiffer åldras på ett bättre sätt och håller sig vackert länge. Därför kändes skiffer som en självklar del i vårt hållbarhetstänk, berättar Anna-Lena Elfving, arkitekt på White Arkitekter.


Skiffer – ett trevligt inslag med exklusiv känsla

Södra Hemlingby är en ny del av Gävle. Målet med området har varit att skapa en småstadskaraktär, där en varierad bebyggelse ger liv åt stadsdelen.

- I Södra Hemlingby hittar man en väldigt blandad bebyggelse, med radhus, flerbostadshus med både hyresrätter och bostadsrätter, samt en multikomplexbyggnad som innehåller både skola och äldreboende. Det är en väldigt blandad och levande stadsdel, med olika slags fasader. Till våra hyresrätter ville vi skapa vackra fasader som gav ett trevligt inslag till småstadskaraktären i området, förklarar Anna-Lena Elfving.

ByggPartner tilldelades rollen som totalentreprenör för projektet och även de ser fördelarna med att använda skiffer.

- Skiffer är ett mycket spännande material som vi inte får jobba med så ofta, särskilt inte här i trakten. Det sticker ut och resultatet är något vi är stolta över. Det är särskilt kul att kommunala bolag väljer att satsa på det visuella när det kommer till hyresrätter som de har gjort här. Skiffer ger härliga visuella effekter och känns exklusivt, berättar Edvard Thelandersson, projektchef på ByggPartner.

"Husens gavlar är väldigt synliga från gatan och därför har skiffern varit en viktig del i den gestaltningen. Vi har tre olika nyanser av skiffer i projektet och med dessa har vi kunnat skapa ett motiv i gavlarnas komposition. Det gör att man möter gavelmotivet direkt när man kommer från gatan och tittar mot husen"

Anna-Lena Elfving
Arkitekt på White Arkitekter

Smarta materialdetaljer – både interiört och exteriört

Komproment har levererat skiffer i tre olika nyanser; US GreenSpanish Green och projektbeklädnaden Diamond Black. För arkitekterna har skiffern varit väldigt viktigt i gestaltningen, särskilt för husens gavlar.

- Husens gavlar är väldigt synliga från gatan och därför har skiffern varit en viktig del i den gestaltningen. Vi har tre olika nyanser av skiffer i projektet och med dessa har vi kunnat skapa ett motiv i gavlarnas komposition. Det gör att man möter gavelmotivet direkt när man kommer från gatan och tittar mot husen, säger Anna-Lena Elfving och fortsätter:

- Sedan har vi även lagt vikt vid att man ska känna av att man bor i ett trähus. Det är inte alltid så lätt att få till den detaljen, då man sällan får möjlighet att exponera trästommen i projekt. Oftast är det på grund av att man vill rita så enkelt som möjligt, men i det här fallet har vi valt att välja ut vissa detaljer i trä så att man får in träet som en del av lägenhetens interiöra gestaltning. Nu kan varje boende se exponerat trä i fasaderna på insidan och verkligen vara säkra på att de bor i ett trähus.

Flexibla lägenheter som funkar för flera konstellationer

Hela projektet genomsyras av hög standard, där flexibla planlösningar möjliggör ett bättre hem för olika behov. Anna-Lena Elfving berättar:

- Gavlegårdarna har verkligen satsat på att ha en hög standard på hela projektet. En kvalitet som bostäderna har och som ger det en viss robusthet är att vi har ritat in små extrarum i varje lägenhet. Det är inte fullvärdiga rum men fungerar bra som hobbyrum, kontor eller ett mindre gästrum. Det innebär att en tvåa blir en trea och så vidare. Lägenheterna blir på det här sättet mer flexibla och kan rymma olika familjesituationer, samt möta varierade önskemål och behov.

Hon fortsätter:

- Alla boende har även tillgång till bland annat ett växthus, en samlingslokal och en cykelverkstad. Man har värnat om att aktivera och hjälpa de boende att kunna samlas och hitta en social samvaro. Detta är också en väldigt fin del av projektet, den omsorgen som visats för de som ska bo i lägenheterna.

Bra service och ett vackert resultat

I oktober flyttade de sista boende in i sina nya hem och under våren 2024 uppskattas även markarbetet att vara färdigställt.

Under hela byggprocessen har såväl ByggPartner som White Arkitekter varit nöjda med dialogen med Komproment.

- Det har fungerat bra med Komproment. Resultatet är vackert, produkterna mötte våra önskemål och vi har fått bra hjälp hela vägen. Vi är jättenöjda och stolta över projektet. Det är väl genomfört och har blivit väldigt fint, säger Anna-Lena Elfving.

Edvard Thelandersson avslutar instämmande:

- Vi har haft bra dialog med Komproment som har gett oss ett bra bemötande. De hade en lämplig produkt till ett konkurrenskraftigt pris och vi är väldigt nöjda med slutresultatet. Det är ett fint projekt och vi är glada över att få ha varit en del av det.

Spanish Green
US Green
US Green är en amerikansk skiffer med hög kvalitet.
US Green förändras med ljuset i gröna nyanser och har en yta som visar den råa och naturliga skifferstrukturen.
US Green-skiffern ger fasaden ett naturligt levande uttryck.
Läs mer om US Green
Sage
Spanish Green
Spanish Green är en spansk skiffer med hög kvalitet.
Spanish Green är grågrön och har en yta som visar den råa och naturliga skifferstrukturen.
Spanish Green-skiffern ger fasaden ett naturligt levande uttryck.

Läs mer om Spanish Green
Information om Södra Hemlingby
                
Projektets namn: Södra Hemlingby
Beställare: Gavlegårdarna
Arkitekt: White Arkitekter
Byggentreprenör: ByggPartner
Produkter: US GreenSpanish Green, Diamond Black
Färdigställt: 2023

Ett brett utbud av fasader

Se vårt färgglada sortiment. 
Ladda ner vår fasadbroschyr här.


FASADBROSCHYR

Utforska vårt utbud av skiffer

Utforska vårt sortiment av skiffer. Ladda ner vår skifferbroschyr här.


SKIFFERBROSCHYR

Vill du ha nyheter direkt i din inkorg?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket mer.

ANMÄL DIG HÄR

Relaterade inlägg

Vacker tegelfasad skapar en vacker miljö
Förskolan Svanen i Hjørring kännetecknas av sitt estetiska uttryck och håller också på att certifieras enligt DGNB Guld. Estetik och…
Læs mere
Nyheter på Building Green
Komproment har under åren fokuserat starkt på produktutveckling inom fasad- och taklösningar och kommer nu åter att finnas på Building…
Læs mere
Bredare skiffersortiment och nyutvecklat montagesystem
Då skiffer är ett alltmer populärt material för ventilerade fasader, har vi utvecklat ett nytt fasadsystem speciellt anpassat för svenska…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram