Tak- och fasadbeklädnad i samma material

                
11/01/2022
Arkitekten Christopher Ketil Dehn Carlsen från Tegnestuen Lokal i Köpenhamn har ritat en modern villa i Tikøb, öster om Helsingborg, i den senaste arkitektoniska trenden med tak och fasadbeklädnad i samma material: äkta Vidar Tegelspån från Komproment. Tak och fasad framstår som skarpa, rena och otroligt enkla, och byggnaden utstrålar ett arkitektoniskt lugn som inte kan väcka annat än beundran.

Christopher Carlsen berättar:
– De senaste årens skärpningar av kraven på energiförbrukning i byggnader har ökat förståelsen för hållbarhet hos oss arkitekter. Där många tidigare fokuserade enbart på optimering av byggnadens driftsfas är frågan om hållbarhet i dag mer holistisk, och byggfasens miljöpåverkan ingår som en integrerad del av den arkitektoniska processen.

I Tikøb har vi identifierat, omvärderat och bytt ut de CO₂-intensiva byggkomponenterna i ett konventionellt typhus och skapat ett hus som i mycket högre grad än liknande byggnader klarar framtidens krav på koldioxidutsläpp, resursanvändning och underhåll. Allt detta i ett enkelt, modernt formspråk som harmoniserar både med den övriga bebyggelsen och den vackra natur som omger huset.

Här har det tunga murverket ersatts av en bärande konstruktion i trä, som har negativt koldioxidavtryck, och ett tunt, robust, C2C-certifierat och återanvändbart klimatskal i form av Komproments tegelspånsfasad.

Med den här konstruktionen utnyttjar vi virkets positiva egenskaper som kolsänka och tegelstenens hållbarhet i ett konsekvent formspråk som både är miljövänligt, underhållsfritt och estetiskt kompatibelt med den omgivande lantliga bebyggelsen.

 

Läs också

                
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram