Christopher Carlsen berättar:
– De senaste årens skärpningar av kraven på energiförbrukning i byggnader har ökat förståelsen för hållbarhet hos oss arkitekter. Där många tidigare fokuserade enbart på optimering av byggnadens driftsfas är frågan om hållbarhet i dag mer holistisk, och byggfasens miljöpåverkan ingår som en integrerad del av den arkitektoniska processen.
I Tikøb har vi identifierat, omvärderat och bytt ut de CO₂-intensiva byggkomponenterna i ett konventionellt typhus och skapat ett hus som i mycket högre grad än liknande byggnader klarar framtidens krav på koldioxidutsläpp, resursanvändning och underhåll. Allt detta i ett enkelt, modernt formspråk som harmoniserar både med den övriga bebyggelsen och den vackra natur som omger huset.
Här har det tunga murverket ersatts av en bärande konstruktion i trä, som har negativt koldioxidavtryck, och ett tunt, robust, C2C-certifierat och återanvändbart klimatskal i form av Komproments tegelspånsfasad.
Med den här konstruktionen utnyttjar vi virkets positiva egenskaper som kolsänka och tegelstenens hållbarhet i ett konsekvent formspråk som både är miljövänligt, underhållsfritt och estetiskt kompatibelt med den omgivande lantliga bebyggelsen.