Totallösning med fasadtegel ger ett levande uttryck och bra inomhusklimat efter renovering av 184 bostäder

KONTAKT

                

Publiceringsdato

14/02/2024
                
Ladda ner vår fasadbroschyr
Fasadbroscyr

Vognmandsparken i Roskilde har genomgått en omfattande renovering med fokus på energieffektivitet och hälsosamt inomhusklimat. Bostadsrättsföreningen Sjælland är byggherre för renoveringsprojektet för de centralt belägna 184 bostäderna, som har fått en färgstark ansiktslyftning med vårt rödbruna fasadtegel Pantheon Nordic. Totallösningen för fasaden ökar också komforten i bostäderna genom ett extra lager isolering.

Bostadsrättsavdelningen Vognmandsparken har förvandlats från topp till tå efter en totalrenovering, som bland annat har inneburit nya fasader. Bostadsrättsföreningen Sjælland var byggherre för det omfattande projektet, medan Rambøll var arkitekter. Bygget delades upp i två anbudsförfaranden, där huvudentreprenören för det första kvarteret var Hovedstadens Bygningsentreprise, medan CASA ansvarade för de återstående nio kvarteren.

Renoveringen av bostadsrättsavdelningen med 184 lägenheter inleddes för att åtgärda köldbryggor och garantera ett bättre inomhusklimat, samtidigt som de tekniska installationerna också uppgraderades.

Från bucklig bakvägg till vacker fasad

Redan när den stora renoveringen inleddes ägnades särskild uppmärksamhet åt energioptimering, eftersom projektet utgör en del av det gröna bostadsavtalet. Avtalet från 2020 handlar om en renoveringsinsats inom allmännyttan för att hålla bostäderna bra och hälsosamma för både hyresgäster och klimat.

Vi har levererat totallösningen för den uppgraderade fasaden i Vognmandsparkens första kvarter, där ett hålväggssystem bestående av konsoler med kompositdelar garanterar ett bra inomhusklimat. Fasaden har en ventilerande konstruktion som bidrar till en hälsosam byggnad som kan andas och bli av med fukt, samtidigt som värmeöverföringen från utsidan till insidan minimeras.

– Konsolerna är monterade direkt på bakväggen, vilket skapar en bärande konstruktion för fasaderna. Bakväggen visade sig vara mycket ojämn och det flexibla systemet jämnade ut bucklor och bulor på ett utmärkt sätt, så att monteringen kunde ske på en plan vägg. Nu har fasaden reparerats och ser fantastisk ut, berättar vår projektledare Søren Byø och tillägger:

– Vi har också tillhandahållit verifieringar av U-värdena och en komplett statisk beräkning av bärförmågan, som ger en systemgaranti för hela fasaden. På så sätt kan vi garantera allt det statiska.

"Konsolerna är monterade direkt på bakväggen, vilket skapar en bärande konstruktion för fasaderna. Bakväggen visade sig vara mycket ojämn och det flexibla systemet jämnade ut bucklor och bulor på ett utmärkt sätt, så att monteringen kunde ske på en plan vägg. Nu har fasaden reparerats och ser fantastisk ut"

Søren Byø
Projektledare på Komproment

En flexibel totallösning och rödbrunt skärmtegel ger värme från insidan och ut

Utöver en vacker och jämn fasad innebär det bakre systemet i byggets första kvarter också några direkta fördelar för de boende. Det beror på att extra isolering har lagts till mot den befintliga bakväggen, så att de boende både kan glädja sig åt ett förbättrat inomhusklimat och lägre uppvärmningskostnader.

Men det är inte bara på insidan som de boende har nytta av fasaduppgraderingen. Före renoveringen var de betonggråa byggnaderna ganska trista, men efter det visuella lyftet har de blivit mer inbjudande och moderna.

Som ett yttersta skikt har nämligen alla Vognmandsparkens fasader klätts med vårt skärmtegel Pantheon Nordic i en specialfärg med röda och bruna nyanser, vars variationer i färgspelet ger byggnaden en frisk fläkt.

Sammanlagt 152 727 skärmtegelplattor bidrar till att ge liv åt de nya fasaderna i Vognmandsparken.

Bygninger uden de nye facader står overfor de nyrenoverede huse
Pantheon Nordic, Nordic Red
PANTHEON Nordic har utvecklats i nära samarbete med danska arkitekter och både design och färgval är noggrant anpassade till den nordiska arkitekturen.

PANTHEON Nordic produceras med stor materialitet i ytorna samt rika färgspel med stor mångfald. PANTHEON har därefter testats både i Danmark och Tyskland och screenteet är särskilt lämpligt för det våldsamma nordiska klimatet.
Läs mer om Pantheon Nordic
Fakta om Vognmandsparken, Roskilde
                
Byggherre: Boligselskabet Sjælland
Huvudentreprenör: Nordstern
Rådgivare: Rambøll A/S
Produkt: Pantheon Nordic
Slutfört: Q4 2023

Ett brett utbud av fasader

Se vårt färgglada sortiment.
Ladda ner vår fasadbroschyr här.


FASADBROSCHYR

Vill du ha nyheter direkt i din inkorg?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket mer.

ANMÄL DIG HÄR

Relaterade inlägg

Återvinningsbart skärmtegel på Søhesten i Århus
I hjärtat av den danska staden Aarhus, där stadens puls möter arkitektonisk innovation, har det nya bostadsområdet Søhesten tagit form.…
Læs mere
Nyheter på NORDBYGG 2024
Komproment har under åren fokuserat starkt på produktutveckling inom fasadbeklädnad och står redo att visa upp alla våra spännande nyheter…
Læs mere
Glas, trä och skärmtegel utgör grundstenarna för Sjustjärnans fasader
Till kontorshuset Sjustjärnan har Komproment levererat skärmtegel, som i kombination med glas och trä speglar områdets industriella historia. Läs mer…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram