Gemensamt för både Vidar tegelspån och Pantheon Nordic är att de kan återanvändas. Det beror på att båda är konstruerade för demontering. Och det bidrog till att stärka viljan att uppnå
DGNB Guld.
– Vi ville använda en fasadlösning som var utformad för demontering. Det innebär att tegelspånen är lätta att demontera när byggnaden inte längre ska användas – förmodligen långt in i framtiden. Det är bara att ta bort skruvarna så kan plattorna användas igen, förklarar Mark Krebs.
Ytterväggarna består av skärmtegel på utsidan samt en konstruktion med timmerstomme och gips på insidan. Därför är ytterväggarna relativt tunna och bidrar till att minimera byggnadens miljöpåverkan.
– Vi ville ha en lätt konstruktion, och därför föreslog vi att byggherren skulle använda skärmtegel, eftersom det är betydligt tunnare än fasadtegel. Och trots att skärmteglet är nytillverkat så var CO2-avtrycket fortfarande bättre, berättar Mark Krebs.
– Slutresultatet är ett modernt och visuellt tilltalande sätt att tänka kring tegelfasader, avslutar Mark Krebs.
De två skärmteglen levererades i form av lösa plattor till förskolebygget i Hjørring, men de kan också levereras som systemlösningar. För att garantera spårbarhet levereras båda fasadmaterialen med materialpass och produkt-EPD.