Vacker tegelfasad skapar en vacker miljö

KONTAKT

Kontor
+46 730984294
info@komproment.se

                

Publiceringsdatum

14/11/2023
                
Ladda ner vår fasadbroschyr
Fasadbroschyr

Förskolan Svanen i Hjørring kännetecknas av sitt estetiska uttryck och håller också på att certifieras enligt DGNB Guld. Estetik och cirkulärt byggande har också tydligt stått i centrum för arkitekterna från BJERG Arkitektur A/S, som har ritat och planerat byggnaden.

Förskolan erbjuder en uttrycksfull och praktisk miljö för nästan 200 barn och omfattar ett barndaghem, två förskoleavdelningar och ett specialdaghem. Själva byggnaden är en svängd L-formad byggnad med två förskjutna våningar. Den arkitektoniska lösningen valdes för att anpassa sig till den stigande terrängen på platsen.

Fasadbeklädnad med skärmtegel

Valet av fasad återspeglar också kombinationen av estetik och cirkulär ekonomi. Arkitekterna strävade efter att välja skärmtegel som både var vackert och bidrog till att minimera CO2-avtrycket. Därför bestämdes det att fasaden skulle baseras på Vidar Manchester tegelspån från Komproment, som har skiftande blågråa färger med vackra övergångar.

– Hela volymen är uppbyggd av Vidar tegelspån. Färgen Manchester är mörk med en lätt glans, som också ger en elegant reflektion. Samtidigt är byggnaden rundad, och det mindre formatet som tegelspånen har fungerar utmärkt för den här delen av byggnaden – bättre än vad längre och bredare tegelstenar skulle ha gjort, berättar Mark Krebs, partner och arkitekt på Bjerg Arkitektur.

"Hela volymen är uppbyggd av Vidar tegelspån. Färgen Manchester är mörk med en lätt glans, som också ger en elegant reflektion. Samtidigt är byggnaden rundad, och det mindre formatet som tegelspånen har fungerar utmärkt för den här delen av byggnaden – bättre än vad längre och bredare tegelstenar skulle ha gjort"

Mark Krebs
Partner och arkitekt på Bjerg Arkitektur

Färgspel i tegelfasaderna

För att skapa kontrast och bryta upp fasadens yta valde Bjerg Arkitektur att använda Pantheon Nordic Red kring flera av fönstren och dörrarna. Skärmteglet är tillverkat av äkta italiensk terrakotta-lera och erbjuder ett rikt och varierat färgspel.

– Den röda färgen ger byggnaden värme och robusthet och skapar en markant kontrast till det gråa, berättar Mark Krebs.

En extra detalj: Tegelförbrukningen för Vidar tegelspån är 43 spån per m2. Det ger ett unikt spel i ytan eftersom varje tegelspån har sitt eget unika uttryck

Lätt och återanvändningsbart fasadtegel

Gemensamt för både Vidar tegelspån och Pantheon Nordic är att de kan återanvändas. Det beror på att båda är konstruerade för demontering. Och det bidrog till att stärka viljan att uppnå DGNB Guld.

– Vi ville använda en fasadlösning som var utformad för demontering. Det innebär att tegelspånen är lätta att demontera när byggnaden inte längre ska användas – förmodligen långt in i framtiden. Det är bara att ta bort skruvarna så kan plattorna användas igen, förklarar Mark Krebs.

Ytterväggarna består av skärmtegel på utsidan samt en konstruktion med timmerstomme och gips på insidan. Därför är ytterväggarna relativt tunna och bidrar till att minimera byggnadens miljöpåverkan.

– Vi ville ha en lätt konstruktion, och därför föreslog vi att byggherren skulle använda skärmtegel, eftersom det är betydligt tunnare än fasadtegel. Och trots att skärmteglet är nytillverkat så var CO2-avtrycket fortfarande bättre, berättar Mark Krebs.

– Slutresultatet är ett modernt och visuellt tilltalande sätt att tänka kring tegelfasader, avslutar Mark Krebs.

De två skärmteglen levererades i form av lösa plattor till förskolebygget i Hjørring, men de kan också levereras som systemlösningar. För att garantera spårbarhet levereras båda fasadmaterialen med materialpass och produkt-EPD.
VIDAR Tegelspån, Manchester
VIDAR är utformade som en lätt tegelyttervägg som är idealisk för både nybyggnad och renovering. VIDAR tillverkas av några av världens bästa ler-råmaterial, Westerwald-lera. VIDAR tillverkas i sju arkitektutvalda färger och varje färg finns med tre olika ytor/strukturerLäs mer om VIDAR Tegelspån
Pantheon Nordic, Nordic Red
PANTHEON Nordic har utvecklats i nära samarbete med danska arkitekter och både design och färgval är noggrant anpassade till den nordiska arkitekturen.
PANTHEON Nordic produceras med stor materialitet i ytorna samt rika färgspel med stor mångfald. PANTHEON har därefter testats både i Danmark och Tyskland och screenteet är särskilt lämpligt för det våldsamma nordiska klimatet.
Läs mer om Pantheon Nordic
Information om förskolan Svanen:
                
Projektets namn: Børnehuset Svanen, Hjørring
Arkitekt: BJERG Arkitektur A/S
Produkter: VIDAR tegelspån ManchesterPantheon Nordic
Precertifiering: DGNB Guld
Uppförd: 2022

Ett brett utbud av fasader

Se vårt färgglada sortiment. 
Ladda ner vår fasadbroschyr här.


FASADBROSCHYR

Vill du ha nyheter direkt i din inkorg?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket mer.

ANMÄL DIG HÄR

Relaterade inlägg

Återvinningsbart skärmtegel på Søhesten i Århus
I hjärtat av den danska staden Aarhus, där stadens puls möter arkitektonisk innovation, har det nya bostadsområdet Søhesten tagit form.…
Læs mere
Nyheter på NORDBYGG 2024
Komproment har under åren fokuserat starkt på produktutveckling inom fasadbeklädnad och står redo att visa upp alla våra spännande nyheter…
Læs mere
Glas, trä och skärmtegel utgör grundstenarna för Sjustjärnans fasader
Till kontorshuset Sjustjärnan har Komproment levererat skärmtegel, som i kombination med glas och trä speglar områdets industriella historia. Läs mer…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram