Vikhems Torg sätter dansk design på kartan i Staffanstorp

KONTAKT

Kontor
+46 730984294
info@komproment.se

                

Publiceringsdatum

16/11/2023
                
Ladda ner vår fasadbroschyr
Fasadbroschyr

I den skånska orten Staffanstorp har JJW Arkitekter i samarbete med J+S Projektutveckling utformat 12 radhus och ett flerbostadshus med 23 lägenheter. Projektet går under namnet Vikhems Torg och erbjuder det lilla extra i när det gäller design och arkitektur. Genom noggrant detaljarbete, en önskan om enkelhet och smarta planlösningar kombineras dansk design och svensk funktion på bästa sätt. Till flerbostadshuset samt ett angränsande gathus har vi på Komproment levererat våra spanska skiffersorter Graphite Plain och Graphite Rustic till både tak och fasad.

JJW Arkitekter är en dansk arkitektverksamhet som grundades 1986. År 2020 trädde de in på den svenska marknaden och byggde snabbt upp en relation med projektutvecklaren J+S Projektutveckling.

Efter att ha samarbetat på andra projekt i Sverige gick de tillsammans in och utvecklade de nya bostäderna i Vikhem. Här har fokus legat på att skapa trivsamma hem som sätter dansk design högt upp på agendan. För att betona en mer djärv arkitektur har man valt skiffer från Komproment till bostädernas tak och fasader, monterat av byggentreprenören THAGE.

- Danska arkitekter är generellt mer djärva i sitt formspråk, men vi ville samtidigt ha en enkelhet i projektet och naturlighet i materialen. Därför valde vi skiffer från Komproment, som i kombination med trä ger ett modernt och levande uttryck, säger Lars Andersen, arkitekt på JJW Arkitekter.

"Skiffer är bra när man vill kombinera en enkel helhet med noggrant utvecklade detaljer. Om man ser på till exempel flerbostadshuset här i Vikhem har vi kunnat skapa en skulptural form genom att använda skiffer på både tak och fasad. Det blir lite som att tänka sig en sten, som har samma yta hela vägen runt."

Lars Andersen
Arkitekt på JJW Arkitekter

En blandning av enkelhet och komplexitet

J+S Projektutveckling har varit verksamma i Sverige sedan 2016 och ägs och drivs av Claes Jeppsson och Håkan Samuelsson, som tillsammans har lång och bred erfarenhet av bygg- och fastighetsbranschen. När de ville utöka sitt nätverk riktade de blickarna mot Köpenhamn.

- Vi har jobbat med bostäder i snart 30 år och när vi startade J+S Projektutveckling vände vi oss mot Köpenhamn för att utöka vårt nätverk. Därefter etablerade vi en god relation med JJW Arkitekter. JJW har en stor känsla för detaljerna och det exteriöra uttrycket. Det ville vi föra fram även här i Staffanstorp, där kommunen hade ambitionen att skapa ett småskaligt område med en blandning av hustyper, byggherrar och arkitekter. Vi ville att huset skulle sticka ut med en spännande design och det gör det verkligen med hjälp av skiffern, berättar Håkan Samuelsson, ägare av J+S Projektutveckling.

Han kompletteras av Lars Andersen, som fortsätter:

- Skiffer är bra när man vill kombinera en enkel helhet med noggrant utvecklade detaljer. Om man ser på till exempel flerbostadshuset här i Vikhem har vi kunnat skapa en skulptural form genom att använda skiffer på både tak och fasad. Det blir lite som att tänka sig en sten, som har samma yta hela vägen runt. Samtidigt har vi velat få fram en asymmetrisk form ut mot torget som påvisar det danska formspråket.

Fasadmaterial som håller med tiden

Enligt både Lars Andersen och Håkan Samuelsson är skiffer ett bra fasadmaterial på många olika sätt. Dels för dess funktionella egenskaper, dels för dess visuella aspekter. Lars Andersen förklarar:

- Skiffer håller sig vackert i många år och får en vacker patina över tiden. Dessutom är det ekonomiskt tack vare sin långa livslängd. Jag gillar också att det är ett naturmaterial, vilket vi har lagt vikt vid i just detta projekt.

Det finns många fördelar med skiffer. Enligt Theodor Högh, Head of Division på Komproment Sverige, är skiffer exceptionellt när det kommer till livslängd och underhåll.

- Vår skiffer kräver endast minimalt underhåll och håller i minst 100 år. Det finns även andra fördelar med våra skiffersystem. Bland annat kan man återanvända materialet, då skiffern monteras på systemet med montagekrokar och därför enkelt kan demonteras och användas någon annanstans. Dessutom är skiffer A1-klassat och klarar därför de skandinaviska förhållandena på ett utmärkt sätt. För oss är Vikhems Torg ett roligt projekt att få vara en del av, särskilt eftersom de har valt att använda skiffer till både tak och fasad, säger Theodor Högh.

Håkan Samuelsson avslutar:

- Att jobba med skiffer är mycket intressant och vi kommer att fortsätta använda skiffer i andra projekt framöver. Även kunder och kommunen har uppskattat den vackra fasaden. Eftersom vi har goda erfarenheter av materialet och inte stöter på något motstånd från entreprenören kommer vi definitivt att fortsätta ha skiffer som ett alternativ. Med rätt utförare och en arkitekt som förstår hur man får ihop detaljerna, blir det väldigt vackra och hållbara fasader.

Graphite Rustik
Graphite Rustic
Graphite Rustic är en spansk skiffer med hög kvalitet.
Graphite Rustic är gråsvart och har en yta som visar den råa och naturliga skifferstrukturen.
Graphite Rustic-skiffern ger fasaden ett rustikt och naturligt uttryck.
Läs mer om Graphite Rustic
Graphite Plain
Graphite Plain
Graphite Plain är en spansk skiffer med hög kvalitet.
Graphite Plain är gråsvart och har en yta som är elegant, enhetlig och jämn.
Graphite Plain-skiffern ger fasaden ett vackert och enhetligt uttryck.
Läs mer om Graphite Plain
Information om Vikhems Torg:
                
Projektets namn: Vikhems Torg
Beställare: J+S Projektutveckling
Arkitekt: JJW Arkitekter
Produkter: Graphite Rustic och Graphite Plain
Färdigställt: 2023

Ett brett utbud av fasader

Se vårt färgglada sortiment. 
Ladda ner vår fasadbroschyr här.


FASADBROSCHYR

Vill du ha nyheter direkt i din inkorg?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket mer.

ANMÄL DIG HÄR

Relaterade inlägg

Återvinningsbart skärmtegel på Søhesten i Århus
I hjärtat av den danska staden Aarhus, där stadens puls möter arkitektonisk innovation, har det nya bostadsområdet Søhesten tagit form.…
Læs mere
Nyheter på NORDBYGG 2024
Komproment har under åren fokuserat starkt på produktutveckling inom fasadbeklädnad och står redo att visa upp alla våra spännande nyheter…
Læs mere
Glas, trä och skärmtegel utgör grundstenarna för Sjustjärnans fasader
Till kontorshuset Sjustjärnan har Komproment levererat skärmtegel, som i kombination med glas och trä speglar områdets industriella historia. Läs mer…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram